Original source · versioned page text
Appendix D_Shorebird_survey_report_Final_Jul20_jans edits
B. Species abundance
Overall, the survey data indicated a steady decline in the total abundance of all water birds observed in
the estuary. Declines in total count numbers from peaks exceeding 10,000 individuals in the early years
of the survey to infrequent counts exceeding 2,000 individuals in later years, were accounted for largely
by the decline in tern numbers, particularly migratory terns (together up to 85% by number of any given
count). Total shorebird numbers including during peak migration, rarely exceeding 200 individuals, hence
robust declines in shorebird abundance had minimal impact on overall survey counts.
To the extent that the small data set permits, Table 5 details population changes by sub-group counts
across in the “early” and “later” years of the surveys to date. The table indicates a near 30% decline on
average across sub-group numbers, most notably amongst migratory shorebirds species.
Table 5: Change in population by sub-group – early and later survey periods
Group Average count Average count % Change
2007-2011 2015-2019
Migratory Shorebirds 104 57 -45%
Resident – Shorebirds 24 27 +12%
Gull 59 40 -32%
Wading Birds 6 5 -11%
Water Birds 66 53 -20%
All species (excluding terns) 259 182 -30%
Diagram 1 illustrates both the migratory patterns and long-term decline observed in numbers of migratory
shorebirds frequenting the estuary. These include abrupt declines in numbers of several of the historically more
abundant species such as the Bar-Tailed Godwit, Sharp-Tailed Sandpiper and Double-Banded Plover.
Diagram 1: Migratory shorebird (day) count time series – 2005 to present
400
350
300
250
200
150
100
50
0
Oct-05 Oct-06 Oct-07 Oct-08 Oct-09 Oct-10 Oct-11 Oct-12 Oct-13 Oct-14 Oct-15 Oct-16 Oct-17 Oct-18
Three is a crowd!
Individuals from three shorebird species
captured together in the Noosa River
estuary (from left to right) - a Red-Necked
Stint (Calidris ruficollis), Red-Capped
Plover (Charadrius ruficapillus) and
Sanderling (Calidris alba) .
Though the Red-Necked Stint and
Sanderling are EAAF migrants, all three
are considered secure in Australia.
Credit: Dorothy Pashniak.
Noosa River – Shorebird Survey Report 2019 Page 13
See the original
The page text is free to read. Viewing or downloading an original file needs an account.
Log in to see the originalLog in to download the original file
The download may take up to a minute.