Original source · versioned page text
SARA RFI - Ecological Assessment Report
The original of this document is very large (67.6 MB). Opening the original or downloading it may take a few minutes. Please be patient and don't click again. The page text is quick to read. If you are on mobile data, it is best to wait until you are on Wi-Fi.
Original PDF page 140, section 1. The text section number identifies this passage in the reader.
of the site for arboreal fauna and hollow nesting birds. The lower-lying area (wet heath, fernland) receive untreated stormwater via a number of drains to the east and south and run-off associated with the adjacent development in the southwest. 2.3.1 Koala The koala Phasco/arctus cinereus is listed as vulnerable in the southeast Queensland bioregion under the Nature Conservation Act 1992. Koalas are considered to be relatively widespread over the site, with evidence (scats, visual) recorded predominantly in the swamp mahogany, dry sclerophyll forest and paperbark community (Parker 1997, JWA 2003, pers. obs.). However, recent evidence (pers.obs. 2004) also suggests they regularly utilise the riparian forest adjacent to Noosa Inlet for corridor and possible forage values. The Noosa Koala Habitat Atlas (AKF 2004) identifies only a small portion of the site (outside the development area) as Primary Habitat for the koala. The development site is identified as “other vegetation”, whilst the lower lying areas are identified as “unknown habitat quality”. In the Noosa area Eucalyptus tereticornis (forest red gum/Queensland blue gum), &. robusta (swamp mahogany), E.microcorys (tallowwood) and E.propinqua (small-fruited grey gum) are considered primary feed trees (AKF 2004). Two species of recognised koala feed trees occur at the site, E.tereticornis and E.robusta. A number of secondary species (Class A) (EPA 2001), such as Melaleuca quinquenervia (broad-leaved paperbark), Corymbia intermedia (pink bloodwood) and Lophostemon confertus (brushbox), also occur within the site. 2.3.2 Glossy Black-Cockatoo The glossy black-cockatoo Ca/yptorhyncus lathami is listed as vulnerable in Queensland under the Nature Conservation Act 1992. The site contains a relatively high density of Allocasuarina littoralis (black she-oak) - mostly regrowth, a preferred feed tree of the glossy black-cockatoo. Parker (1997) recorded glossy black-cockatoo foraging in the eastern part of the site. Further surveys (pers. obs. 2004) have identified foraging activity in the southern portion of the site (adjacent to Noosa Drive) and extensive foraging in Pinaroo Park (to the south of the site and south of Noosa Drive). Birds were recorded foraging in the early mornings and late afternoon. Nesting resources (ie. mature trees with relatively large hollows) are generally absent from the area. Glossy black-cockatoos have been observed foraging predominantly in the morning and late afternoons in the Noosa area. Discrimination between feed and non-feed trees by cockatoos in south-east Queensland is negligible (Wild et a/, 2002). However, it is suggested that seed weight and cone abundance (and possibly soil quality) are likely determinants for feeding selection on individual trees by the cockatoos (Wild et a/. 2002). FAUNA MANAGEMENT PLANSETTLER’S COVE DEVELOPMENT PTY LTD MAY 2005 R79130 (70934) * C&B GROUP
See the original
The page text is free to read. Viewing or downloading an original file needs an account.
Log in to see the originalVery large file: the download may take a few minutes. If you are on mobile data, it is best to wait until you are on Wi-Fi.
Searchable page text hides email addresses. Original files are unchanged and may show email addresses.