Original source · versioned page text
2 David Low Way - Attachment 2 - Ecological and Bushfire Assessment Report 9-8-17
Attached to the e-mail Reconfiguration of a Lot (1 lot into 6) - RAL17/0501.
The original of this document is very large (10.7 MB). Opening the original or downloading it may take a few minutes. Please be patient and don't click again. The page text is quick to read. If you are on mobile data, it is best to wait until you are on Wi-Fi.
Original PDF page 63, section 1. The text section number identifies this passage in the reader.
Threatened Species Likelihood of Occurrence Assessment ‐ Lot 71 on MCH 2854
Status:
NCR ‐ Nature Conservation (Wildlife) Regulation: NT = Near Threatened; V = Vulnerable; E = Endangered.
EPBC ‐ Environment Protection and Biodiversity Conservation Act 1999: V = Vulnerable; E = Endangered; CE = Critically Endangered
Record Source
WO = Wildlife On‐line; PM = Protected Matters Search Tool
Likelihood of
Scientific Name Common Name Status Record Source General habitat requirements Occurrence
Diomedea antipodensis gibsoni Gibson's Albatross V V PM Gibson's Albatross is marine, pelagic and aerial. In the Antarctic, it occurs in open water, and rarely enters the belt of icebergs region Unlikely
(Falla 1937a; Hicks 1973). In late summer, it may approach the edge of the pack‐ice (Darby 1970). On breeding islands, the Gibson's
Albatross nests on coastal or inland ridges, slopes, plateaux and plains, often on marshy ground.
Diomedea exulans Wandering Albatross V V PM The Wandering Albatross is marine, pelagic and aerial. On breeding islands, the Wandering Albatross nests on coastal or inland ridges, Unlikely
slopes, plateaux and plains, often on marshy ground
Erythrotriorchis radiatus Red Goshawk E V PM The Red Goshawk occurs in coastal and sub‐coastal areas in wooded and forested lands of tropical and warm‐temperate Australia, Unlikely
riverine forests are also used frequently.
Fregetta grallaria grallaria White‐bellied Storm‐Petrel - V PM occurs across sub‐tropical and tropical waters in the Tasman Sea, Coral Sea and, possibly, the central Pacific Ocean. In the non‐breeding Unlikely
season, it reaches and forages over near‐shore waters along the continental shelf of mainland Australia. It breeds, in Australian territory,
on offshore islets and rocks in the Lord Howe Island group. It nests in crevices between large volcanic rocks, and in burrows excavated in
banks. Breeding colonies are often situated along dykes.
Lathamus discolor Swift parrot E CE PM Dry open, box‐ironbark forests and woodlands. Key tree species that provide important nesting and foraging habitat for Swift Parrots are Unlikely
Grey box, Yellow box, Swamp mahogany and Forest red gum in SE Queensland. The use of these habitats is dependant on prevailing
climatic conditions and corresponding food availability. The production of lerp and nectar food resources in these habitats and the
availability of nesting hollows are considered the main limiting factors to the species' survival and capacity to breed.
Limosa lapponica baueri Bar‐tailed Godwit V V PM Migratory, breeds in northern hemisphere. General habitat ‐ occurs mainly in coastal habitats such as large intertidal sandflats, banks, Possible
mudflats, estuaries, inlets, harbours, coastal lagoons and bays. It has also been recorded in coastal sewage farms and saltworks, saltlakes
and brackish wetlands near coasts, sandy ocean beaches, rock platforms, and coral reef‐flats. Usually forages near the edge of water or
in shallow water, mainly in tidal estuaries and harbours. They prefer exposed sandy or soft mud substrates on intertidal flats, banks and
beaches. On Heron Island, Qld they have been seen feeding on insect larvae among the roots of Casuarina.
Limosa lapponica menzbieri Northern Siberian Bar‐tailed Godwit E CE PM General habitat ‐ occurs mainly in coastal habitats such as large intertidal sandflats, banks, mudflats, estuaries, inlets, harbours, coastal Unlikely
lagoons and bays. It has also been recorded in coastal sewage farms and saltworks, saltlakes and brackish wetlands near coasts, sandy
ocean beaches, rock platforms, and coral reef‐flat.
Numenius madagascariensis Eastern Curlew E CE PM Most commonly associated with sheltered coasts, especially estuaries, bays, harbours, inlets and coastal lagoons, with large intertidal Unlikely
mudflats or sandflats, often with beds of seagrass (Zosteraceae). Occasionally, the species occurs on ocean beaches (often near
estuaries), and coral reefs, rock platforms, or rocky islets. The birds are often recorded among saltmarsh and on mudflats fringed by
mangroves, and sometimes within the mangroves. The birds are also found in coastal saltworks and sewage farms.
Pachyptila turtur subantarctica Fairy Prion - V PM The species as a whole has a circumpolar distribution, and probably frequents subtropical waters during the non‐breeding period. Unlikely
Burrows of fairy prions (southern) are usually in crevices, in hollows beneath cushions of Colobanthus muscoides or in burrows in peaty
soil held together by a thick cover of Cotula plumosa.
I:\WE Jobs 2017\WE17035 ‐ Castaways Beach\Resources\Likelihhod of Occurence Desktop_Assessment.xlsx
See the original
The page text is free to read. Viewing or downloading an original file needs an account.
Log in to see the originalVery large file: the download may take a few minutes. If you are on mobile data, it is best to wait until you are on Wi-Fi.
Searchable page text hides email addresses. Original files are unchanged and may show email addresses.