Skip to the record
NoosaWatch™: The source of truth.

Original source · versioned page text

Ecological Assessment Report

Attached to the e-mail MCU16/0081 Bushfire report, Survey, Ecological Assessment Report Email 2 of 3.

of 164

Page text shows just the words. Original shows the document exactly as it was published.

Page text read automatically using OCR, there may be inaccuracies

J000206-002-R-Rev1                                                                                                                                                                                   June 2016




                                                                              EPBC
                                                                   NC Act                                                                                Potential to occur in the    Recorded
                     Scientific Name       Common Name                         Act                                Habitat***
                                                                   Status*                                                                                    project area           Sightings****
                                                                             Status**

                                                                                        Nests in northern Japan and gather in large numbers on
                                                                                        the shores of local lakes, which function as a staging
                                                                                        ground for their migration to Australia. Unlike most
                                                                                        migratory birds, this species is solitary whilst in Australia.
         Gallinago hardwickii               Lathams Snipe            LC         M       Occurs in permanent and ephemeral wetlands up to 2000                    Unlikley                5 km
                                                                                        m above sea-level. They usually inhabit open, freshwater
                                                                                        wetlands with low, dense vegetation (e.g. swamps, flooded
                                                                                        grasslands or heathlands, around bogs and other water
                                                                                        bodies)
                                                                                        In Australia, Latham's Snipe occurs in permanent and
                                                                                        ephemeral wetlands up to 2000 m above sea-level. They
         Gelochelidon nilotica              Gull-billed Tern         SL      M, MA      usually inhabit open, freshwater wetlands with low, dense                Unlikley                5 km
                                                                                        vegetation (e.g. swamps, flooded grasslands or
                                                                                        heathlands, around bogs and other water bodies)

                                                                                        Aerial species, feeding and drinking on the wing. Feed on
                                                                                        insects from a few cm above the ground to well over 100
         Hirundapus caudacutus         White-throated Needletail     LC         M                                                                                Unlikley                5 km
                                                                                        m. They sleep during the night by either clinging upright to
                                                                                        foliage in forested areas or on the wing in communal rafts.
                                                                                        The Caspian Tern is mostly found in sheltered coastal
                                                                                        embayments (harbours, lagoons, inlets, bays, estuaries
                                                                                        and river deltas) and those with sandy or muddy margins
         Hydroprogne caspia                  Caspia Tern             LC      M, MA      are preferred. They also occur on near-coastal or inland                 Unlikley                5 km
                                                                                        terrestrial wetlands that are either fresh or saline,
                                                                                        especially lakes (including ephemeral lakes), waterholes,
                                                                                        reservoirs, rivers and creeks.
                                                                                        Breeds only in Tasmania, and migrates to the mainland
                                                                                        every autumn to winter mostly in the nectar-rich box-
                                                                                        ironbark forests and woodlands of Victoria and New South
         Lathamus discolor                   Swift Parrot            E          E                                                                                Unlikley            Not Recorded
                                                                                        Wales. In Queensland, there have been recent records
                                                                                        from the Gold Coast, Noosa, Toowoomba, Warwick and
                                                                                        Lockyer Valley areas.
                                                                                        The Bar-tailed Godwit is found mainly in coastal habitats
                                                                                        such as large intertidal sandflats, banks, mudflats,
                                                                                        estuaries, inlets, harbours, coastal lagoons and bays. The
                                                                                        Bar-tailed Godwit usually forages near the edge of water or
         Limosa lapponica                  Bar-tailed Godwit         SL      M, MA      in shallow water, mainly in tidal estuaries and harbours.                Unlikley                5 km
                                                                                        They appear not to forage at high tide and prefer exposed
                                                                                        sandy substrates on intertidal flats, banks and beaches.
                                                                                        The also prefer soft mud; often with beds of eelgrass
                                                                                        Zostera or other seagrasses




                                                                                          Core Consultants
Log in to download the original file

Ecological Assessment Report .pdf · 4.3 MB (large file)

Large file: the download may take up to a minute.

Searchable page text hides email addresses. Original files are unchanged and may show email addresses.

The supporting record

Open full page ↗

Source document

Analyse documents ↗Open full page ↗

My Comparisons

Choose two to four records of the same kind. Drag using a handle or use the “Compare” buttons.

Your selected records are saved in this browser for your account. Results use the filters on the page where you choose “Compare selected”.